Agenda Item: 7.5
Prepared by: J. Zych
Meeting Date: January 2006

Request from the Texas State Board of Podiatric Medical Examiners for Information Relating to a
Podiatrist Delegating the Authority to Provide Medical Aspects of Care to APNs

Summary of Request: Consider a request from the Texas State Board of Podiatric Medical Examiners
(TSBPME) for information relating to advanced practice nurses providing medical aspects of care under the
delegated authority of a podiatrist.

Historical Information: In September 2005, staff received a letter from Hemant Makan, Executive Director
of the TSBPME, regarding a nurse practitioner’s scope of practice related to the care of patients with ingrown
toenails. The TSBPME requested clarification regarding whether it is within the scope of practice of nurse
practitioners to provide such care. Additionally, the question was raised whether nurse practitioners may be
employed by podiatrists. A copy of this letter is included as Attachment A. (Please note that the article
referred to in the TSBPME letter has not been included as part of the attachment as it is eleven pages in
length. A copy of the article will be available for review on the day of the Board meeting should Board
members wish to review it).

Awritten response was submitted to the TSBPME by Katherine Thomas (Attachment B). Ms. Thomas clarified
that it would likely be within the scope of practice of the nurse practitioner who wrote the article to care for
patients with ingrown toenails. On the latter question regarding the employment issue, Ms. Thomas agreed
to place this issue on the Board’s January 2006 agenda for discussion.

In addition to the above issue, staff became aware of a question and answer posted on the TSBPME’s web
site addressing podiatrists writing orders for anesthesia to be carried out by nurse anesthetists (Attachment
C). Although Section 301.002(c) of the Nursing Practice Act clearly states that registered nurses may accept
orders for administration of medications and treatments as ordered by a podiatrist, it is not entirely clear
whether approval from the TSBPME is the only requirement that must be met for a nurse anesthetist to carry
out orders for administration of anesthesia by a podiatrist. It is not clear whether the podiatrist has the
authority to prescribe/administer medications and apply medical devices for the purpose of inducing and
maintaining anesthesia at any level. Additionally, it is not clear whether a podiatrist has the authority to
delegate the ordering of such drugs and devices to individuals such as nurse anesthetists, nor is it clear that
it is within the podiatrist’s scope of practice to manage complications that fall outside the nurse anesthetist’s
scope of practice. Staff have attempted to obtain information regarding the TSBPME’s position from Mr.
Makan but have not received a response as of the writing of this agenda item. Staff will provide Board
members with any additional information received at the Board meeting.

Given the significant implications regarding scope of practice, it is staff's recommendation that the Board not
take action on these issues at this time. The additional time would allow staff the opportunity to further
research the podiatrist's scope of practice and any statutory authority a podiatrist may have related to
delegation to advanced practice nurses. These issues should also be discussed with the TSBPME and its
staff as well as the Advanced Practice Nursing Advisory Committee to obtain input from affected stakeholders.
The results of staff's research along with comments from stakeholders would then be brought back to the
Board for its consideration at a future meeting.

Pros and Cons: Delaying action on this issue would allow additional time for research and stakeholder input.
Staff cannot currently provide any assurance to the Board regarding the podiatrist's scope of practice or
authority to delegate to advanced practice nurses.

Staff Recommendation: Move to direct staff to research the issues related to advanced practice nurses
providing medical aspects of care in collaboration with podiatrists, discuss these issues with appropriate
stakeholders, and provide a recommendation to the Board for consideration at a future Board meeting.
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September 15, 2005

Katherine Thomas, MN, RN; Executive Director
Board of Nurse Examiners for the State of Texas
333 Guadalupe; Ste. #3-460

Austin, Texas 78701

RE:  Dual Scope of Practice Requests (Case No. 06-005)
NP Performance of Ingrown Toenail Procedures (Keith W. Seidel, NP)

Dear Ms. Thomas,

The Texas State Board of Podiatric Medical Examiners has the authority to regulate Podiatrists
and the, practice of Podiatric Medicine in the State of Texas (Texas Occupations Code Chapter
202 and Title 22, Part 18 Texas Administrative Code).

The scope of practice for Podiatric Medicine in the State of Texas is as follows:

Section 202.001(4) of the Texas Occupations Code (Statute) provides: "Podiatry" means the
treatment of or offer to treat any disease, disorder, physical injury, deformity, or ailment of the
human foot by any system or method. The term includes podiatric medicine.

Section 375.1(2) of the Texas Administrative Code, Title 22, Part 18, (Rules) provides: “Foot”--
The foot is the tibia and fibula in their articulation with the talus, and all bones to the toes,
inclusive of all soft tissues (muscles, nerves, vascular structures, tendons, ligaments and any
other anatomical structures) that insert into the tibia and fibula in their articulation with the talus
and all bones to the toes. : '

Furthermore, section 202.605 of the Texas Occupations Code (Statute) provides: (a) A person
commits an offense if the person professes to be a podiatrist or practices or assumes the duties

incident to the practice of podiatry without holding a license to practice podiatry. (b) An offense

under this section is punishable by: (1) a fine of not less than $50 or more than $500; (2)

confinement in the county jail for not less than 30 days or more than six months; or (3) both the

fine and confinement.

The Texas State Board OF Podiatric Meadieal Examiners Is An Equal Exployment Oppoctunity Employer And Does Nat
Diseriminate On The Basis Of Racs, Color, National Origin, Sex, Religion, Age or Disability In Employment Op The Provision OF Services



Attached is an article by Keith W. Seidel, NP (Ft. Stockton Texas Correctional Facility; Texas
Tech University) on the performance of “ingrown toenail” procedures performed by Nurse
Practitioners published in “Advance for Nurse Practitioners.”

The Board is requesting a review of the article by the Board of Nurse Examiners for a |
determination of what a Nurse Practitioner’s scope of practice is with regard to the (independent)
performance of ingrown toenail procedures as detailed in the publication.

The Board is not familiar with a Nurse Practitioner’s scope and what procedures may be
performed independently without physician (MD, DO) delegation.

Lastly, the Board, on occasion, receives requests from Nurse Practitioners inquiring whether or
not they can be employed by a Doctor of Podiatric Medicine (DPM). Historically, after
consulting with the Texas Medical Board and the Medical Practices Act, the Board’s response
has been “No,” as there is no specific statutory provision in the Podiatric Medical Practice Act
that authorizes such employment of an NP by a DPM. Therefore, the Board is requesting

- clarification of this issue from the Board of Nurse Examiners if the Board’s position is consistent
with your Board’s interpretation of authorized delegation/employment for NP’s,

Thank you for your attention to this matter.

Sincerely,

ot Ul

Investigator
(512)-305-7005
Hemant.Makan@foot.state.tx.us

CC: Paul Kinberg, DPM; Board Secretary

The Texis State Beard OF Podistric Maedical Examiners 1s An Equal Erpleyment Opportunity Employer And Dogs Not _
Liseriminate On The Basis OF Race, Color, National Qrigin, Sex, Religion, Age or Disability In Employment Or The Provision OF Services
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Board of Nurse Examiners For the State of Texas

Location Address: William P. Hobby Building, Ste. 3-460, 333 Guadalupe Street, Ausrin, Texas 78701
Phone: (512) 305-7400  Fax: {312) 305-7401  Web: wwwhbne.statetx.us

Katherine A, Thomas, MN, RN
Exeentive Divector

14 November 2005

Hemant Makan.

Investigator

Texas State Board of Podiatric Medical Examiners
PO Box 12216

Austin, TX 78711-2216

Dear Mr. Makan:

This letter is in reference to your request for information regarding the scope of practice for nurse
practitioners related to performance of ingrown toenail procedures.

The term “advanced practice nurse” is defined in the Nursing Practice Act {(Texas Occupations
Code, Sec. 301.152). This definition is further expanded upon in 22 Tex. Admin. Code, § 221.
Rule 221.1(3) defines an advanced practice nurse as:

" . .A registered nurse approved by the board to practice as an advanced praclice nurse
based on completing an advanced educational program acceptable to the board. The term
inciudes a nurse practitioner, nurse-midwife, nurse anesthetist, and a clinical nurse
specialist. The advanced practice nurse is prepared to practice in an expanded role {0
provide health care to individuals, families, and/or groups in a variety of settings including but
not limited to homes, hospitals, institutions, offices, industry, schools, community agencies,
public and private clinics, and private practice. The advanced practice nurse acts
independently and/or in colfaboration with other health care professionals in the delivery of
health care services.”

The scope of practice and core standards for the advanced practice nurse are defined later in Rule
221. The complete text of the applicable sections follows.

§221.12. Scope of Practice.

The advanced practice nurse provides a broad range of health services, the scope of which
shall be based upon educational preparation, continued advanced practice experience and
the accepted scope of professional practice of the particular specialty area.  Advanced
practice nurses practice in a variety of settings and, according to their practice specialty and
role, they provide a broad range of health care services to a variely of patient populations.

(1)The scope of practice of particular specialy areas shall pe defined by national
professional speciafty organizations or advanced practice nursing organizations recognized
by the Board. The advanced practice nurse may perform only those functions which are
within that scope of practice and which are consistent with the Nursing Practice Act, Board
rules, and ofher laws and regulations of the State of Texas.
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(2) The advanced practice nurse’s scope of practice shall be in addition to the scope of
practice permitted a registered nurse and does not prohibit the advanced practice nurse from
practicing in those areas deemed to be within the scope of practice of a registered nurse.

§221.13. Core Standards for Advanced Practice.

{a) The advanced practice nurse shall know and conform to the Texas Nursing
Practice Act; current board rules, regulations, and standards of professional nursing; and alf
federal, stafe, and local laws, rules, and regulations affecting the advanced role and specialty
area. When collaborating with other health care providers, the advanced practice nurse shall
be accountable for knowledge of the statutes and rules relating to advanced practice nursing

_ and function within the boundaries of the appropriate advanced practice category.

(b} The advanced practice nurse shall practice within the advanced specialty and role
appropriate to his/her advanced educational preparation.

(¢) The advanced practice nurse acts independently and/or in collaboration with the
health team in the observation, assessment, diagnosis, intervention, evaluation,
rehabilitation, care and counsel, and health teachings of persons who are iff, injured or infirm
orexperiencing changes in normal health processes; and in the promotion and maintenance
of health or prevention of illness.

(d} When providing medical aspects of care, advanced practice nurses shall utilize
mechanisms which provide authority for that care. These mechanisms may include, but are
not limited to, Protocols or other written authorization. This shalf not be construed as
requiring authority for nursing aspects of care.

(1) Protocols or other written authorization shall promote the exercise of
professional judgment by the advanced practice nurse commensurate with his/her education
and experfence. The degree of detail within protocols/policies/practice guidelines/clinicaf
practice privileges may vary in relation to the complexity of the situations covered by such
Protocols, the advanced specialty area of practice, the advanced educational preparation of
the individual, and the experience level of the Individual advanced practice nurse.

{2) Protocols or other written authorization:

(A) should be jointly developed by the advanced practice nurse and
the appropriate physician(s),

(B} shall be signed by both the advanced practice nurse and the
physician(s),
(C} shall be reviewed and re-signed at least annually,

{D) shall be maintained in the practice setting of the advanced
practice nurse, and

(E) shall be made available as necessary to verify authority to
provide medical aspects of care.

(e) The advanced practice nurse shall retain professional accountability for advanced
practice nursing care.
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As relates to your specific inquiry, Mr. Keith Seidel is licensed by the Board of Nurse Examiners
{Board) as a registered nurse and is authorized to practice as an advanced practice nurse in the
role and specialty of family nurse practitioner, A family nurse practitioner's educational preparation
generally includes formal preparation related to primary care of patients across the lifespan that
includes weil-patient care as well as prevention and management of commonly occurring acute
ilinesses and chronic conditions, Patient management may include but not be limited to performing
procedures within the specific scope of practice as well as ordering and interpreting laboratory and
diagnostic testing.

| have reviewed Mr. Seidel’s article, and it does not suggest that he is in violation of the Nursing
Practice Act or Board of Nurse Examiners' rules. Itis likely his family nurse practitioner educational
program included content related to diagnosis and management of conditions related to ingrown
toenails as this condition is commonly seen in many primary care settings. His article provides
information relevant to diagnosing and freating such conditions by a primary care provider as well
as recommendations for appropriate referral. The article does not indicate that he provides medical
aspects of care without Protocols or other written authorization to do so from the collaborating
physician; rather, the article describes the care and management he provides related to ingrown
toenails. A physician is not required to be physically present at all times that an advanced practice
nurse is providing care nor is the physician required to personally diagnose the patient and/or
approve the plan of care prior to the advanced practice nurse instituting 2 management plan. Itis
not reasonable to presume that Mr. Seidel is providing medical aspects of care without appropriate
physician delegation simply because he does not address the physician’s role in the article.

As relates to your request for information regarding the appropriateness of nurse practitioners
emploved by podiatrists, the Board has never set requirements regarding employment practices.
Employment practices are not, however, synonymous with delegated authority to provide medical
aspects of care. The Board has never discussed this particularissue and, therefore, does not have
a position on the issue at this time. Board staff is unaware of any statutory language granting
podiatrists explicit authority to delegate the provision of podiatric medical aspects of care, including
authorizing or issuing prescription drug orders, to advanced practice nurses; however, all nurses,
including advanced practice nurses, may accept and carry out orders from podiatrists. Staff will
research this issue further and present information concerning this issue for the Board's
consideration at its January 2006 meeting. Members of the Texas State Board of Podiatric Medical
Examiners and/or its staff would be welcome to attend that meeting and may participate in the
discussion as permitted by the President of the Board of Nurse Examiners.

{ hope you find this information helpful. Please be advised that this response to your inquiry is not
a "position statement” or “advisory opinion” of the Board; rather, this is an opinion from board staff
based solely on representations made in your written correspondence dated September 15, 2005.

Sincerely,
Hectssiune. (2 Brrrnn

Katherine A. Thomas, MN, RN
Executive Director



Texas State Board of Podiatric Medical Examiners: Questions & Answers Page 1 of 1

16. Can a Podiatrist order the administering of anesthesia by a CRNA (Certified Registered
Nurse Anesthetist)?

First, Section 202.001(4) of the Texas Occupations Code (Statute) states: "Podiatry"” means the
treatment of or offer to treat any disease, disorder, physical injury, deformity, or ailment of the
human foot by any system or method, The term includes podiatric medicine.

Second, Section 375.1(2) of the Texas Administrative Code, Title 22, Part 18 (Rules) states:
"Foot"--The foot is the tibia and fibula in their articulation with the talus, and all bones to the
toes, inclusive of all soft tissues (muscles, nerves, vascular structures, tendons, ligaments and any
other anatomical structures) that insert into the tibia and fibula in their articulation with the talus
and all bones to the toes.

Not withstanding local controls of privileging requirements, "Yes," it is in a Podiatrist's scope of
practice to order a "consult for anesthesia," as that constitutes treating the foot/ankle "by any
system or method." The administering of anesthesia by a CRNA per Podiatrist order is also
authorized.

http://www.foot.state.tx.us/qa.htm , _ 1/2/2006





